banner25

Hz. Mevlana’yla gönüller aşkla doldu

Mevlana Hazretleri, vuslatının 739. yılında, Bahçeşehir Kültür Sanat Merkezi’nde Başakşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen etkinlikle anıldı. Anmaya katılan uluslararası konuklar ilginç mesajlar verdi.

Hz. Mevlana’yla gönüller aşkla doldu
Programa, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş, İlçe Müftüsü Ahmet Bilgi, kilise, patrikhane temsilcileri, uluslararası misafirler ile çok sayıda vatandaş katıldı. Hz. Mevlana’nın hayatının anlatıldığı gecede sema gösterileri ilgiyle izlendi.

‘’Huzur için Hz. Mevla’nın izinden yürümeliyiz’’

Geceye katılan Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal yaptığı konuşmada, “Anadolu’da bütün dinlerin kardeşçe, hoşgörüyle ve sevgiyle yaşandığı bir tarihe tanıklık ettik. Kavga ve çekişmenin hakim olduğu günümüzde; o zamanlarda hoşgörünün nasıl sağlandığını düşündüğümüzde Hz. Mevlana’yı görürüz. Bütün semavi dinlerde insanların samimiyeti hakimdir. İnsanı insan olduğu için samimi olarak seversek ancak mutluluğu ve huzuru bulabiliriz.

Günümüzde bu düşüncelere çok ihtiyacımız var. Yurt içinde ve yurt dışında dinlerini değiştirmeden Hz. Mevlana’nın öğretisini hayatlarına aktarmış insanların varlığı bizlere geleceğe dair umut veriyor. Her birimiz öyle yaşamalıyız ki Yaradan’a kavuşmamız bir düğün günü olsun” dedi.

Programa katılan Santa Maria Draperis Kilisesi Papazı Fv. Gwenole Jeusset ise “Kardeşlik ve dostluk fikirleri her iki dinde de ortaktır. İki dinde de Allah (C.C) düşüncesi vardır. Bizler aynı tanrıya ibadet ediyoruz. Aynı şekilde Yaradan’a hizmet ediyoruz. Mevlevi dedesiyle sürekli görüşüyoruz. Kardeş gibiyiz. Tüm dini bayramlarımızı birlikte yapıyoruz. Şeb-i Arus etkinliklerine de kardeşimin bir bayramı diye katılmak istedim” dedi.

Başakşehir Müftüsü Ahmet Bilgi, “Sekiz asır önce yaşamış bir mütefekkir tüm dünyada anılıyorsa bu onun büyüklüğünü gösterir. Hz. Mevlana’yı büyük yapan onun hoşgörüsüdür, tüm insanlığı kucaklamasıdır. İnsanı insan olduğu için sevmek gerekir, İslamiyet’in özü budur. Bu etkinlikler bu sevgiyi artırmak için çok önemli ” dedi.

Hz. Mevlana’nın hayatından kesitlerin anlatıldığı Şeb-i Arus programında, sanatçı Nail Kesova yönetimindeki Mevlevi Ayini-i Şerifi ilgiyle izlendi. Belediye Başkanı Mevlüt Uysal geceye katılan sanatçılara ve dini temsilcilere çiçek takdim etti.

Hz. Mevlana bir araya getirdi
Sevgi ve kardeşlik mesajlarının verildiği geceye Rum Patrik Bartholomeos’un temsilcileri, Ermeni Başpiskoposluğu temsilcileri, Fransa, Meksika, Kongo, Kore, İtalya ve İstanbul’dan dini temsilciler katıldı.

“İnsanlar dini konuşuyor fakat onu yaşamıyor”

Şeb-i Arus etkinliklerine katılan Saint Antoine Kilisesi’nden P.Lulian Pişka, “Mevlana ve bizim dinimizde de Aziz Françoise’nın felsefesi aşağı yukarı aynı şeylerden bahsetmektedir. Yani barış, kardeşlikten bahsediyor.

Aziz Françoise Allah (C.C)ın yarattığı insanları kardeş ve kız kardeş olarak görüyor. Halbuki birisi İtalya’da yaşıyor öbürü bu topraklarda ama takip ettikler yol aynı. Böylesi barışçıl mesajları vermek için bu etkinlikler çok önemli. Son yıllarda savaşlar duyuyoruz, Hz. Mevlana’nın hoşgörü mesajları bu anlamda önemli” dedi.

Ermeni Başpiskoposluğu temsilcisi Peder Zoven İshak de “Hz. Mevlana’nın erişmiş olduğu nokta bu gün insanların ulaşması gereken noktadır. İnsanları rengine görünüşüne, inancına göre ayırmadı. Ne olursan ol gel dedi. Bu aslında Tanrının insanlara vermek istediği asıl mesajdır. Bu noktaya erişmiş insan zaten zikir halindedir, ibadet ediyordur, kamildir. Hz. Mevlana hani deniz gibi olun demiş ya bunu yaşantısında da uygulamıştır. Günümüzün sorunu insanlar hep dini konuşuyor fakat yaşamıyor.

Hz. Mevlana hem konuşmuş hem de yaşamıştır. İnancını amelleriyle yaşamıştır. İşte bunun için ender insanlardan biridir. Tanrının ışıklarından biridir. İsterim ki insanlar onun ışığını takip etsin. O örnek alınacak bir insan değil, karanlığı aydınlatan bir ışıktır. Onun engin denizine girip yol almak ve bu gecede bulunmak benim için bir onurdur.’’
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35