banner29

Bilgievleri otizme dikkat çekmek için sahnede

Başakşehir Belediyesi Bilgievi öğrencileri otizmi konu alan bir tiyatro oyunu sahneledi. Oyunun izleyicileri ise otistik çocuğu olan aileler oldu.

Bilgievleri otizme dikkat çekmek için sahnede
Güvercintepe Bilgievi Tiyatro kulübüne devam eden 9 öğrencinin rol aldığı oyun, otistik çocukların ve ailelerinin yaşadığı sorunları konu aldı. Tiyatro oyunun da otistik bir çocukta sahne alarak şarkı söyledi.

Başakşehir Belediyesi Güvercintepe Bilgievi’nde sahnelenen oyun ismini Mevlana’nın “Bizi bilen bilir, bilmeyen kendi gibi bilir’ sözünden aldı. Mevlana’nın hoşgörüsünün otizmli çocuklar ve aileleri için gerekliliğini vurgulayan interaktif tiyatro oyununu otistik çocuğu olan aileler izledi. Tiyatro oyununda otizm hastalığını anlatan kısa bir filmde gösterildi. Duygulu anların yaşandığı etkinliğin sonunda oyuncular katılımcılara karanfil ve kitap ayracı hediye etti.

İlgiyle izlenen tiyatro oyunu diğer 7 Bilgievi’nde de sahnelenecek.

‘Mevlana ve otizm hastalarının dönüşü arasında benzerlikler var’

Oyunun yönetmeni Barbaros Ergün, projenin nasıl ortaya çıktığını anlattı, “Odamın arka penceresi Otizmli çocukların eğitildiği bir okula bakıyor. Burada ki çocukların gelişimi beni çok etkiledi. Mevlana ile ilgili bir oyun yazmayı düşünürken, izlediğim filmde otizmli hastaların neden döndüğü ile ilgili açıklama yapıyordu. Mevlana’nın dönüşü ile otizm hastalarının dönüşündeki benzerliği araştırmaya başladım. Şöyle bir ortak özellik ortaya çıktı, sevmeye ihtiyaç söz konusu. Mevlana’da ilahi aşk için dönüyordu. Otizmli çocukların aileleriyle görüştük, mağdur oldukları yönleri araştırdık. Sonrasında böyle bir oyun ortaya çıktı. 9 kişilik bir oyuncu kadromuzla, 5 prova ile oyunu çıkarttık. Gerçek hikâyelerden yararlandık.”

‘Mevlana’nın hoşgörüsü, otizmli hastaların ihtiyacı olan şeydir’

Oyunda otistik bir çocuğu canlandıran öğrencimiz yandaki eğitim kurumuna giderek, derslere girdi, onların davranışlarını, yaşantılarını inceledi. Onların dünyasını anlamaya çalıştı. Oyunumuzda Mevlana’nın hoşgörüsü, tamda otizmli çocukların ihtiyacı olan şey diye düşündük. Mevlana’mızın sözü olan ‘Bizi bilen bilir, bilmeyen kendi gibi bilir’i oyunumuzun ismi yaptık. Mevlana’nın 7 öğüdünü de oyunumuzda anlattık.”

‘Oyuncumuz, otistik çocukların derslerine girerek projeye hazırlandı’

Tiyatro oyununda otistik bir çocuğu canlandıran Bilgievi öğrencisi Ebrar Akyol, oyuna nasıl hazırlandığını anlattı, “Oyuna hazırlanmak için bilgievimizin yanında eğitim veren otizm okulundaki derslere girdim. Onların hareketlerini gözlemledim. Otizmle ilgili çok bilgim yoktu, onları tanıma şansı buldum. Onların sevgiye, hoşgörüye ihtiyacı var. İzlenimlerimi sahneye taşımaya çalıştım.”

Tiyatro oyununda sahne alan otizm hastası Eren’in babası Erol Karakaya, oyunla ilgili izlenimlerini paylaştı, “Oğlum şarkı söylemeyi seviyor. Burada da söyledi, duygulandım. Eren’in durumuna alıştık, bize zor gelmiyor. Çevremiz elinden geldiğince bize destek oluyor. “

‘Bilgievinin oyunuyla birçok insan bizi anladı’

Otizmli çocuklara öğretmenlik yapan Menşure Öztürk, “Eren’in müziğe olan ilgisini fark ettik. Eren kısa sürede okuma-yazmayı da öğrendi. Eren için müziği ödül olarak kullandık, ritim kulağının da çok iyi olduğunu öğrendik. Çok güzel türkü söyleyebiliyor. Şimdi de Eren özel bir kurssa müzik eğitimine başlayacak. Otistik çocuğu olan aileler kendilerini yalnız hissediyor, anlaşılmadıklarını düşünüyorlar. Bilgievinin oyunuyla birçok insan bizi anladı.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35