banner32

Başakşehir’den Müthiş Teknoloji Hamlesi…

Başakşehir Belediyesi, Türkiye’yi tüm dünyada çok daha ileri bir noktada konumlandıracak ve dünyanın önde gelen ülkelerinde uygulamaya başlayan Living Lab’ı tanıttı. Başakşehir Belediyesi’nin girişimleri ile hayata geçirilen proje, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu’nun da katıldığı konferansla kamuoyuna açıklandı.

Başakşehir’den Müthiş Teknoloji Hamlesi…
Bahçeşehir Üniversitesi’nde gerçekleşen konferansa, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Orhan Öğe, Bahçeşehir Üniversitesi Rektör’ü Prof. Dr. Şenay Yalçın, Başakşehir Kaymakamı Cevdet Can ile Türkiye ve Avrupa’nın kamu ve özel sektör liderleri ile ENOLL yetkilileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Bakan yardımcısı Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’a teşekkür etti

Living-Lab projesinin lansmanının yapıldığı, “2023 Türkiyesi’nde İnovasyon ve Living Lab” konulu konferansta, Başakşehir Belediyesi ve Başkan Uysal’a teşekkür ederek sözlerine başlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, “İnovasyon ve girişimcilik son 30 yılda çok gelişti. İnternet etrafında şekillenen teknoloji sektörü dünya ekonomisine de yön verir durumda. Her ne yapıyorsak, üretiyorsak global ölçekte yapıp vatandaşı da bu sisteme katmalıyız. Tarıma dayalı Türkiye ekonomisi son on yılda 142 bin dolar ihracat yapar duruma geldi. Bu ihracatın % 95’i sanayi ürünlerinden oluşuyor. Türkiye’nin yolu uzun. Hedeflerine ulaşabilmesi için bilim ve teknolojiye önem vermemiz gerekiyor” dedi.

Kamu, Belediyeler, Üniversiteler Bilişimin Önünü Açmalıdır

Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu “ kamu, belediye ve üniversiteler bilişimin önünü açmalıdır. Hükümetimize düşen teknoloji için ortam hazırlamaktır. Teknolojik gelişmeleri insanın mutluluğu ve refahı için kullanmalıyız” dedi.

Vatandaş evinden çıkmadan doktora muayene olabilecek

Başakşehir Belediyesi’nin teknoloji kullanımı ve dünya şehirlerinde ki Living-Lab uygulamalarını örnek alarak geliştirdiği projenin kazanımlarının anlatıldığı konferansa ev sahibi olarak katılan Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da yaptığı açılış konuşmasında, neden Living Lab’a öncü olduklarını anlattı. “Living-Lab'ler belediyelere sağladıkları ekonomik katma değer dışında, şehirlerin daha gelişmiş, daha verimli, daha hızlı hizmet imkanı vermesini sağlamaktadır.

Avrupa Birliği Living Lab’a 40 milyon euro bütçe ayırdı. Biz bu proje de ICT (Bilgi ve İletişim Teknolojileri), enerji tasarrufu ve temiz çevre konularını seçtik. Bu temalarda kazanımlar hedefledik. Biz İstanbul denince ilk akla gelen ilçenin Başakşehir olmasını hedefliyoruz. Uluslararası boyutta bu gibi projelerimizle bunu başaracağız. İlçemizin şu an sadece % 20-30’u insan yerleşim alanı olarak kullanılıyor. Nüfusumuzun % 80’i yeni yapılacak binalarda oturacak. Biz bu yeni yapılanmayı geleceğin teknolojisi ile şekillendireceğiz. Bu nedenle de Living Lab yetkisini aldık” dedi.

Vatandaşlar Belediye Başkanı İle Evinden Görüşebilecek

Projenin vatandaşa kazanımlarını da anlatan Başkan Mevlüt Uysal, “Kuracağımız yeni binalarda ruhsat verirken artık teknolojik alt yapıya uygunluk şartı arıyoruz.

Yeni yerleşkeler de ki konuta 1 GB internet alt yapısı sağlayacağız. Vatandaşımız bu teknolojik alt yapı ile hastaneye kadar gitmeden evinden doktoruna muayene olabilecek. Anne ve babalar çocuklarının servislerini ekranlarından takip edecek. Vatandaşımız belediyeye kadar gelmeden ekranlarından Belediye Başkanı ve müdürlerimize sorunlarını anlatıp çözüm bulacak. İlçemizde yer alacak olan 300 m2’lik alanda hizmet verecek İnovasyon ve Girişimcilik Merkezimiz’ de şirketler, vatandaşlarla bir araya gelecek. Yenilikleri test edebilecek’’ diye konuştu.

Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın da “Bahçeşehir’de kurulmuş bir üniversite olarak Başakşehir’e gönül borcumuz var. Birlikte ortak projeler için bu konferans bir başlangıç oldu. Devamı da gelecek” dedi.

Avrupa Komisyonu İnovasyon Sistemleri Danışmanı-DC Connect Bror Salmelin ise yaptığı konuşmada inovasyonun belediyeler ve vatandaşlar için önemine değindi. “Girişimler, teklifler pazara yani vatandaşa ulaştığı zaman anlam kazanır. Girişimciler olarak vatandaşa bakmalıyız. Living Lab’lar güvenli bir ağ ile deneyimlenebilir bir ortam oluşturuyor. Laboratuar ortamındaki testler, yeni ürünlerin güvenirliği için yeterli değil. Ürünler kullanıcılarla buluşmalıdır. İnovasyonu akışkan yapabilmek, hızlı sonuçlar almak için Living lab ihtiyacımız var” dedi.

“İstanbul yetenekleri çekecek, geleceğin çivisi olacak”

Avrupa Komisyonu İnovasyon Sistemleri Danışmanı-DC Connect Bror Salmelin Türkiye ve İstanbul’un inovasyon açısından değerlendirmesini yaparak “İstanbul yetenekleri çekecek geleceğin çivisi olacak, yatırımcılar açısından daha da çekici hale gelecek. Living Labların başarısı cesaretten geçiyor” dedi.
Konferansın birinci bölümünde ise ENOLL Kurucu üyesi, Aalto Üniversitesi-CKIR Direktörü Prof. Seija Kulkki de bir konuşma yaptı. “Başakşehir Belediye Başkanımızın konuşmasından çok etkilendim. Başakşehir önemli işler başarmış oldukları ve ENOLL aktif bir üyesi oldukları için teşekkür ediyorum” diyerek ENOLL’ün çalışmaları hakkında bilgi verdi.

‘’21 koltuklu bir konseye sahibiz. Deneysel çalışmalar, projeler üretiyoruz, üyelerimize destek oluyoruz’’ diye konuşan Kulkki, ‘’Başakşehir’in hedefleri var. Söz konusu alt yapı baz alınarak insanların yaşamlarına dokunabiliriz. Böylece yeni piyasalar ve endüstriler keşfedilebilir” dedi.

Dünya çapında bilgi ve iletişim teknolojileri ile ilgili ürünlerin ve hizmetlerin geliştirileceği, deneme ortamı meydana getirecek Livig Lab ile bağlantılı olarak gerçekleştirilecek ikinci etkinlik ise Başakşehir Living-Lab, İnovasyon, Gelişme, Akıllı Şehirler ve Akıllı Belediye Hizmetleri için Living-Lab’lerin rolü başlıklı etkinlik ise 13-14 Eylül 2012’de İstanbul’da gerçekleştirilecek olan “Dünya Akıllı Şehirler Zirvesi ve Fuar’ında” düzenlenecek.

Merkez nasıl çalışacak?

Türkiye’de ilk olacak olan sistem herhangi bir bilim dalında yapılan bir geliştirmenin, gerçek doğal ortamında, gerçek kullanıcılarla test edildiği, iyileştirildiği ve uygulandığı bir teknoloji ortamı olacak. Ürün ve hizmetin toplumda gerçek katma değerinin görülmesini sağlayan farklı bir araştırma ve inovasyon yöntemi ve tekrarlanabilir bir model olma özelliğiyle Living-Lab, bir gerçek ortam laboratuvarı oluşturuyor.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35