banner25

Başakşehir’de Okullar Engel Tanımıyor

Başakşehir Şair Erdem Beyazıt İlköğretim Okulu bünyesinde “Hafif düzeyde zihinsel engelliler sınıfı” açıldı.

Başakşehir’de Okullar Engel Tanımıyor
2012-2013 öğretim döneminde hizmet vermeye başlayan sınıfta, 5-8. sınıf düzeyinde eğitim veriliyor.

Amaç farklılıkları ortadan kaldırmak, kaynaştırmak
4+4+4 eğitim öğretim sistemiyle, 2009’da ilköğretim olarak eğitimine başlayan Şair Erdem İlköğretim Okulu, ortaokul sistemine de dönüştürüldü. Okulun 8 öğrencili “Hafif düzeyde zihinsel engelliler sınıfı” ise çocukların toplumun diğer fertleriyle iyi ilişkiler kurup, iş birliği içinde çalışabilen çevresine uyum sağlayabilen öğretici ve mutlu vatandaş olabilmeleri, kendi kendilerine yeter seviyeye ulaşabilmelerini amaçlıyor. Programa katılan öğrencilerin ulaşımını Milli Eğitim Müdürlüğü karşılıyor.

08.40-13.00 saatleri arasında diğer öğrencilerle aynı bina içinde eğitim gören engelli öğrenciler, öğle yemeğini ise yine arkadaşları ile aynı ortamda yiyor. Okulda geçen sene bir tane olan rehber öğretmen sayısı, artırılarak beşe çıkarılmış. Bu öğretmenlerin iki tanesi engelli sınıfında eğitim veriyor. Öğrencilerin ayrıca yardımcı hizmetlisi de bulunuyor.

Engelli öğrenciler için özel eğitim programı hazırlanıyor


Öğrenciler için bireyselleştirilmiş bir program hazırladıklarını söyleyen engelli sınıfının özel eğitim öğretmeni Suphi Meriç, “Ailelerin görüşlerini alarak kısa ve uzun vadeli planlar hazırlayarak ilerliyoruz. Akademik başarıdan ziyade, öğrencilerimizin toplumsal uyumları ve bireysel gelişimlerini hedefliyoruz. Amacımız zihinsel engelli öğrencilerimizin kendi kendilerine yeterli hale gelebilmesidir” dedi.

Engelli öğrencilerin kendi kendilerine yeterli seviyeye gelebilmeleri ve uygun eğitim programıyla özel yöntem personel, araç gereç kullanım ihtiyaçları, yetenekleri doğrultusunda iş ve meslek alanlarına hazırlanmalarını sağlamak için öğretmenler tarafından aylık ve senelik eğitim programlar oluşturuluyor.

Başakşehir Belediyesi ile işbirliği yapılıyor

Şair Erdem İlköğretim Okulu’nu ziyaret eden Başakşehir Belediyesi yetkilileri, okulun “Hafif düzeyde zihinsel engelliler sınıfı” için çalışmalar başlatmış. Belediye Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde yürütülecek çalışmalarda, öğrencilerin etkinliklere katılımları ve velilerden maddi sıkıntı yaşayanlara yardımlar yapılması için de çalışmalar yürütülüyor.

Kaybolan her çocuk toplumun kaybıdır

1960 öğrencisi bulunan Okulun Müdürü Aziz Yaman ise “Şimdiye kadar bu tür öğrencileri sınıf içi kaynaştırma programı dediğimiz kaynaştırma programları ile eğitiliyordu. Fakat bu programlar öğrencilere faydalı olamıyordu çünkü bu öğrenciler diğer öğrenciler arasında eziliyordu, sıkıntı çekiyorlardı. Psikolojik olarak rahatsızlıklar duyuluyordu. Diğer çocukların eğitim öğretimini de engelliyordu. Bu sınıfımızda çok iyi başarılar elde edileceğine inanıyorum. Yıllardır bu eğitim öğretim sistemi içerisindeyim. Kaybolan her çocuk toplumun kaybıdır. Ülke ekonomisi için de kayıptır. Öğrencilerimizin hepsini normal dediğimiz akademik eğitim öğretimin içine çekmemiz mümkün değil. Ancak kendi hayatlarını idame etmeleri için belli bir seviyeye getirebiliriz’’ diye konuştu.

Veliler çok memnun


Okul Müdürü Aziz Yaman, velilerin yeni açılan sınıftan çok memnun olduklarını da dile getirerek, “Velilerimiz sınıflardan çok memnun. Daha önce öğrenciler eğitim siteminden çok kopuktu. Şimdi ise eğitimin tam içindeler. Bu durum velileri de mutlu ediyor” dedi.

İsteyen öğrenciye evde eğitim veriliyor

Hafif düzeyde zihinsel engelli öğrencilerden okula devam edemeyecek durumda olanlar “Rehberlik Araştırma Merkezi”ne başvurarak evde eğitim talep edebiliyorlar. Araştırma merkezinin öğretmenleri gerekli incelemeler sonucunda uygun görülen öğrencilere evinde eğitim verebiliyor.

Toplumun %15’i engellilerden oluşuyor. Belediyelerin destekleri ve değişen mevzuatla birlikte işe yerleştirilen engelli sayısı % 3’den % 5’e çıkmış durumda. “Hafif düzeyde zihinsel engelliler sınıfı” öğrencileri de okuldan mezun olduklarında “özel eğitim iş okullarına” devam ederek, eğitimlerini bir üst seviyeye çıkarabiliyorlar. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35