banner29

Başakşehir ‘’Özürlüler Masası’’ Engel Tanımıyor

Başakşehir Belediyesi’nin sosyal sorumluluk projelerinin en kapsamlılarından biri olan ‘’Engelliler Masası’’, vatandaşlara yönelik yaptığı proje ve çalışmalarla büyük beğeni topluyor.

Başakşehir ‘’Özürlüler Masası’’ Engel Tanımıyor
2009 yılında kurulan Başakşehir Belediyesi Engelliler Masası, engelli vatandaşların sosyal hayatın içine katılması, eğitim ve istihdam imkanlarından yararlanabilmeleri için, kapsamlı çalışmalar yürütüyor.
 
Engelliler, Belediyeye Bir Telefonla Ulaşabiliyor

Başakşehir Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Engelliler Masası, ilçede yaşayan engellilerin durumlarını yerinde tespit ederek, kayıt altına alıyor. Engelliler Masasında 2 bin 700 engelli birey ile ilgili nitelikli kayıt bulunuyor. İhtiyaç sahibi engellilerin tespiti çalışmaları da halen devam ediyor.
Başakşehir ilçe sınırlarında engelli ve sürekli hastalığı ya da hastası olan vatandaşlar, belediyenin 444 0 669 numaralı telefonundan ‘’Engelliler Masası’’na ulaşabiliyor. Danışmanlık hizmeti de veren Engelliler Masası’nda, engellilerin istihdamı ve yasal hakları ile ilgili bilgilendirme ve yönlendirme hizmetleri yapılıyor. Resmi işlemlerini takip edemeyen vatandaşlar için de yardımcı olunuyor. Ayrıca engelli vatandaşların ihtiyaçları belirlenerek, uygun görülen temel ihtiyaçları için malzeme yardımları da yapılarak, aile bütçelerine katkı sağlanıyor.

Binalardaki Engeller Kalkıyor
 
Başakşehir Belediyesi’nde engellilere uygun şehir planlamaları da dünya standartları baz alınarak yapılıyor. Belediye, vatandaşların rahat ve güvenli bir şekilde istedikleri yere ulaşabilmeleri için ‘Engelsiz Başakşehir Projesi’ kapsamında, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü ve Park Bahçeler Müdürlüğü mühendis, tekniker ve işçilerden oluşan personeli ile “Engelsiz Başakşehir Timi”ni de kurdu.
 
Bu bağlamda Fen İşleri Müdürlüğü, Park Bahçeler Müdürlüğü, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü kamuya açık alanların erişilebilir hale getirilmesi için ortak çalışmalar yürütüyor. “Engelsiz Başakşehir Timi” öncelikle belediye hizmet binası başta olmak üzere ilçede yeni yapılan ve mevcut kamu binalarının girişlerini engelliler için uygun hale getirmek için çalışmalar yapıyor. Sonrasında da engellilerin oturduğu konutları, okulları ve kamuya açık alanları vatandaşların rahatça kullanabilmesi için yönelik blok ve apartman girişlerine, yaya geçitlerine, kaldırımlara, parklara, kamu alanlarına ve okullara rampalar yaparak engelleri kaldırıyor. 


Halen devam eden çalışmalarda şu ana kadar 50 apartmanın bina girişi, parklar, ibadethaneler, umumi tuvaletler, alışveriş merkezleri, kaldırımlar, rekreasyon alanları ile okullar, engelsiz erişime uygun hale getirildi. Böylelikle mimari engeller gibi nedenlerle evlerinden çıkamayan özürlü vatandaşlarımızın sosyal hayata tam katılımı sağlandı.
 
Başakşehir Yollarına Hissedilir Yüzeyler Geliyor
 
Başakşehir de yaşayan engelliler için yeni projelerden biri de “Hissedilebilir yüzeyler.” Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği Hissedilebilir Yüzey çalışmaları çalıştayında, ‘Hissedilebilir Yüzeylerin’ standart değerleri belirlendi.
 
Başakşehir Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü de bu anlamda ilçede özellikle kamu kullanımına açık alanlarda tehlikeleri ve yönleri algılamakta zorluk çeken görme özürlülerin günlük yaşamda bağımsız ve güvenli hareket etmelerini sağlamak amacıyla hissedilebilir yüzey uygulamalarını pilot bölgelerde başlattı.
 
Engelsiz Ulaşım Aracı
 
Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet veren “Engelliler Masası” engellilerin ulaşımdan kaynaklanan sorunlarını ortadan kaldırmak için engelli vatandaşlara özel araç tahsis ediyor. Standartlara uygun özel araçlarla, dezavantajları nedeniyle toplu ulaşım araçlarını kullanamayan engelli vatandaşlar, hastane, gezi, toplantı gibi ziyaretlerini gerçekleştirebiliyorlar.
Başakşehir Belediyesi, bu çerçevede 2009 yılında 2 adet engelsiz ulaşım aracını vatandaşların hizmetine sundu. 2009 yılından bu yana 700 özürlü ve yakınına bulunduğu noktadan istediği noktaya gitmek üzere araç tahsisi yapıldı. Engelli vatandaşlarımız  araçlardan yararlanmak istediklerinde, belediyenin 444 0 669 No’lu çağrı merkezini aramaları yeterli oluyor. İmkanlardan kayıt yaptırarak faydalanabiliyorlar. 
 
“İşine Engelsiz Ulaşım Aracı ile gidip geliyor”

Büyükşehir Belediyesi İtfayesi Başakşehir İstasyonu’nda çalışan Sadullah Daban, engelsiz ulaşım hizmetini 2 yıldır kullanıyor. Daban, belediyenin engelli masası ve engelsiz ulaşım hizmeti ile nasıl tanıştığını şöyle anlatıyor. 
“Ben iş kazası geçirdiğim için işe kendi imkanlarımla gidip gelmede sıkıntı yaşıyordum. Yaklaşık 2 yıldır da haftanın 2-3 günü bu araçlarla işime gidip geliyorum. En az iki, üç gün öncesinden belediyenin 444 0 669 numaralı telefonunu arayarak kaydınızı yaptırıyorsunuz. Gideceğim güzergahı ve telefon numaralarınızı bırakıyorsunuz. Sonra özürlü masasında ki arkadaşlar size geri dönüyor. Araç geliyor, asansör sistemi sayesinde şoförün de yardımıyla araca biniyorsunuz. Tekerlekli sandalye aracın zeminindeki raylara 4 noktadan emniyet kemeriyle sabitleniyor. İnerken de aynı şekilde emniyetli bir şekilde indiriliyorsunuz” dedi.
 
 “Belediye bana her ay 300-500 lira verse bu hizmetin yerini tutamaz”

Engelsiz ulaşım araçlarını iş dışında hastane, piknik için, toplantılar için kullanan arkadaşlarının da olduğunu belirten Sadullah Daban, Başakşehir Belediyesi’nin hizmetini çok başarılı bulduğunu söyleyerek, “Belediyemizin bu güzel hizmetini, engelli olup ev dışında da sosyal bir yaşam kurmakta güçlük çeken arkadaşlarımız için vicdani bir görev olarak görüyorum. Daha öncede belediyeler vardı ama yakın zamana kadar böyle bir hizmet yoktu. Sosyal sorumluluk projesi olarak görüyorum. Katlanarak bu güzel hizmetin devam etmesini istiyorum. Hizmetlerin manevi boyutu öne çıkarsa toplumun onu algılaması daha kolay olur. Bana belediye her ay 300-500 lira verse bu hizmetin yerini tutamaz. Beni dışarı çıkarıp sosyalleştirmesi çok daha anlamlı ve manidar. Engelliler masası ile iletişimim çok iyi” dedi.

YORUM EKLE
YORUMLAR
KERİM YAVUZ
KERİM YAVUZ - 11 yıl Önce

HASTANE İÇİN ARAÇ İSTEYENE YOK İŞ İÇİN İSTEYENE VAR. BELEDİYENİN BÖYLE GÜZEL BİR İMKANI OLDUĞUNU BİLMİYORDOM KEH KEH YARIN BENDE ARAYAYIM İŞE BELEDİYENİN ASANSÖRLÜ ARACIYLA GİDEYİM KEH KEH 7. AYDAN BERİ ARAÇ VERMİYORLARDI DEMEK ARAÇLAR İŞE GİDENLERE TAHSİS EDİLİYOR. RESİMDEKİ ŞÖFÖRDE PEŞKEŞLERE DAYANAMAYIP GERÇEKLERİ BİZLE PAYLAŞTIĞI İÇİN İŞTEN ATILMIŞ NE DERSİN MEVLÜT BAŞKAN HALA VAZ GEÇEMEDİNİZMİ BU ŞÖFÖRDEN......

SIRADAKİ HABER

banner34

banner35