banner29

Başakşehir Living Lab’dan yeni akademik eğitim

Başakşehir Belediyesi İnovasyon ve Teknoloji Merkezi (Living Lab) ‘Tasarımca Düşünmek’ workshop etkinliği düzenledi.

Başakşehir Living Lab’dan yeni akademik eğitim

Bir gün süren ‘Tasarımca Düşünmek’ etkinliğinde, katılımcılar ekip arkadaşlarını kısa sürelerde tanımaya çalışarak, onların beğenilerini, kişiliklerini yansıtan yeni tasarımlarla hediyeler ortaya çıkarttı. Proje, Başakşehir Living Lab Merkezi’de gerçekleştirildi.


Kağıt bardaklardan, kişiye özel hediyeler

Her yaş ve meslek grubundan katılımcıların yer aldığı etkinlik,  İTÜ Endüstri Ürünleri Bölümü, Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Hümanur Bağlı ve ekibi tarafından gerçekleştirildi.

 

10 kişinin yer aldığı programda katılımcılar ikişerli gruplara ayrıldı. Katılımcılar eğitmenler tarafından verilen kısa bir bilgilendirmenin ardından, takım arkadaşlarını verilen kısa süre içersinde tanımaya, zevklerini, beğenilerini anlamaya çalıştı. Karşılıklı sohbet ve soru cevap şeklinde gerçekleşen tanıma sürecinin ardından katılımcılar kendilerine verilen plastik bardakları kullanarak takım arkadaşlarına hediyeler tasarladılar. Özgün çalışmalardan oluşan hediyeler daha sonra sunum ile gruba anlatılarak, takdim edildi.


Amaç; tasarımca olmayan insanlara, etkinlik kazandırmak

‘Tasarımca Düşünmek’ etkinliği; birbirlerini ilk defa gören kişilerin farkındalıklarını, empati ve tasarım yoluyla artırmayı hedefleyen bir çalışma. Çalışma; tasarımcılara, öğrencilere ve farklı meslek gruplarına daha kaliteli ve kişiye özel tasarım yapabilmeleri için yeni bakış açısı kazandırmayı hedefliyor.

 

İTÜ Endüstri Ürünleri Bölümü, Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Hümanur Bağlı, Başakşehir Living Lab’da neden bu çalışmayı yaptıklarını anlattı: “Tasarımı dil olarak ele alıp, tasarımcı olmayan insanlara da etkinlik kazandırmak için bu çalışmayı yaptık.  Yapılan ürünlerinde gündelik hayatta kullanılabilirliğini sağlamak istedik.”


Tasarımca Düşünmek, devam edecek

Tasarımca Düşünmek çalışmasının ayrıntılarını da paylaşan Bağlı, çalışmanın devamının da geleceği müjdesini verdi, “Sürecide tasarladık, süreçte özgündü. Yazdan itibaren bu çalışma üzerinde çalışıyorduk.  Bu çalışmanın pilot çalışmasını da Başakşehir Living Lab’da gerçekleştirmiş olduk.  Aslında sonuçlarını da görüş olduk.  Tasarımca düşünme projesini nerede yapabilirizi düşünüyorduk.  Bir günlük bir eğitim oldu. Ancak tasarım bir disiplindir, bu nedenle de uzantıları olacaktır.”

 

Projeye katılan Baki Gezgin, ise çalışmanın kazanımlarını anlattı, “Kültür Üniversitesi’nden mezunum.  Buraya gelirken kafamda bir ürün tasarlayacağımız düşüncesi vardı. Ürünün nasıl tasarlanacağı ve tasarım sürecinin nasıl gerçekleştiğini öğrenmiş olduk. Tasarım yaparken, hayata karşı düşünürken ‘elmaya neden armut dememişizi’ sorguladık.”


Batuhan Esirger: “Mimarlık öğrencisiyim.  Farklı bir bakış açısı kazandık. Algımızı açmaya yönelik bir çalışma gerçekleştirdik. Aslında ne kadar yönlendirilmiş, sınırlı düşündüğümüzü fark ettik bu çalışmada.  Bu çalışmada öncelikle karşımızdaki insanın gündelik yaşantısını, zevklerini, beğenilerini anlayarak kağıt bardak üzerinden bir tasarım yapmaya çalıştık.”

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35