banner25

Akyol, Türkiye’de laikliği yorumladı

Başakşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nün salı ve perşembe günleri düzenlediği söyleşi programlarında dün akşam Gazeteci-Yazar Mustafa Akyol konuk oldu.

Akyol, Türkiye’de laikliği yorumladı
Başakşehir Kültür Merkezi’nde gerçekleşen söyleşi programında Türkiye'de hâkim laiklik algısına ayna tutan Mustafa Akyol; dinin toplumsal hayata etki etmesinin ve hatta siyasî tutumlara ışık tutmasının sağladığı ve sağlayabileceği katkılara dikkat çekti.

“Laiklik; Devletin toplumu dini dogmalardan kurtarmasıdır.”


Türkiye’de laikliğin çok yakın zamana kadar çok otoriter ve baskıcı bir şeklinin resmi görüş olduğunu ve bunun Türkiye’de din özgürlüğüne çok ciddi sekteler vurduğunu, din özgürlüğünü kısıtladığını belirten Akyol; laikliğin ayrıca başka yorumlarının da olduğunu hatta asıl yorumların bu şekilde olmadığını ifade etti.

“Laiklik; din ve dünya işlerinin değil, din ve devletin birbirinden ayrılmasıdır”

Gerek doğuda gerekse batıda benimsenmiş laiklik modellerine de değinen Akyol; Türkiye’de laiklik adı altında yapılan fakat özgürlükçü bir yorumla, laikliğe aykırı olan uygulamalara verilebilecek en büyük örneklerden başörtüsü yasağını ele alarak Türkiye’de hala başörtülülerin eşit haklara sahip olmadığını da söyledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35