banner25

Akil İnsanlar Başakşehir'deydi

Akil İnsanlar Heyeti Marmara Grubu Üyelerinden Yücel Sayman, Mustafa Armağan ve Levent Korkut, Başakşehir Kent Konseyi tarafından düzenlenen toplantıda sivil toplum kuruluşlarıyla biraraya geldi. Akil İnsanlar Marmara Heyetinden Levent Korkut toplantıların amacının insanları ikna etmek olmadığını , amacın hükümet ve STK'lar arasında köprü olmak ve pasif vatandaşlıktan aktif vatandaşlığa geçmek olduğunu belirtti.

Akil İnsanlar Başakşehir'deydi
Bahçeşehir İlyas Usta Restoranda gerçekleşen toplantıya Başakşehir Kent konseyi ve bir çok Sivil Toplum Kuruluşu temsilcisi katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Başakşehir Kent Konseyi Genel Sekreteri Zeki Ertürk: "Son zamanlarda hararetli tartışmaların yaşandığı çözüm süreciyle ilgili Akil İnsanlar grubunun yoğun çaba sarfettiğini söyledi. Ertürk; "Bize göre onlar, bu yangının söndürülmesi için kovalarla su taşıyorlar. Biz de Kent Konseyi Yürütme Kurulu olarak, acaba bu kardeşlerimizin kovalarına avuçlarımızla su taşıyabilir miyiz diye bir çaba göstermek istedik" dedi.

"İkna etmek için değil köprü olmak için buradayız"

İlk olarak söz alan ve Marmara heyeti olarak, süreci anlatmaya ve ikna etmeye gelmediklerini belirten Marmara Bölge Grubu Sekreteri Levent Korkut; "Biz STK'lar ve hükümet arasında bir köprü olmak üzere buradayız. Onun ötesinde farklı görüşlerin bir araya gelerek, pasif vatandaşlıktan aktif vatandaşlık konumuna geçmek için, toplumdaki bütün kaygıları ve düşünceleri ve endişeleri hükümete aktarmaya çalışıyoruz." dedi.

"Geçici Çözümler Yerine Sağlam Temellere Dayalı Anayasa"

Sürecin bir başka boyutunun Mayıs ayında çekilmeyle birlikte yaşandığını fakat önemli olanın uzun vadede çatışmaların önlenmesi için ne yapılacağı olduğunu söyleyen Korkut; Sadece palyatif ve güvenlik tedbirleriyle değil, kalıcı çözümlere ulaşmak için ne yapmak gerektiği önemlidir. Benim bakış açımda özellikle toplumun sağlam temellere dayanan bir anayasaya kavuşması önem arz ediyor. Eşitlikçi, bütün dünya görüşüne sahip kişilerin kendilerini serbestçe ifade edebileceği, toplumsal kesimlerin birbiri üzerinde baskı kuramayacağı, eşitlik çerçevesinde bir anayasayı esas olarak görüyorum. Bunun yanında toplumun ihtiyaçlarını ve çatışmaların doğu bölgelerinde yarattığı tahribatın önlenmesi için tedbirler alınması gerektiğini düşünüyorum."

Armağan; "Süreci olumlu şekilde yürütmemiz gerekiyor"
Toplantıda konuşan Mustafa Armağan, “Erzurum Kongresi’nde, Sivas Kongresi’nde Türkler ve Kürtler ayrılmaz bir bütündür, şeklinde madde koymayı başaran dedelerimizden utanmamamız için bu barış sürecini olumlu bir şekilde yürütmemiz gerekiyor. Bu sürece baktığımız zaman bunun birçok uygulamadan ve yanlış yönetimden kaynaklanan bir arıza olduğunu görürüz. Ve bunu düzeltmek için bu topluma büyük bir görev düşüyor.” şeklinde konuştu.

Türkiye’yi büyütmek istediklerini belirten Armağan, “Büyümezsek küçüleceğiz. Biz bu büyümeyi başaramazsak daha vahim bir tablo çıkabilir. Bizler sizlerle birlikte inşallah o büyük Türkiye’yi her santimetresi karesinde, her vatandaşına eşit uzaklıkta ve yakınlıkta olan bir Türkiye inşa edeceğiz. İnşallah yolumuz aydın olur.” ifadelerini kullandı.
Akil İnsanlar heyetinden Yücel sayman ise, bir aya yakın süredir toplantılar yaptıklarını ve binlerce kişiyle sohbet ettiklerini belirterek çözüm süreciyle birlikte artık vatandaşın seyirci olmaktan çıktığını söyledi. Sayman: "Biz artık seyirci değiliz ve sahneye çıktık. Artık sürecin kaderini tayin edecek kişiler olduğumuzu gördük. Bu misyon zannedildiğinden çok daha zor. 10 yıllık bir kavga var ancak barış da isteniyor. "dedi.
Heyet üyelerinin konuşmaların ardından STK temsilsileri tek tek söz alarak çözüm süreciyle ilgili beklenti ve düşüncelerini paylaştı.

Başakşehir Kent Konseyi üyeleri, Başakşehir Sivil Toplum Kuruluşları Platformu adına " Çözüm Sürecine Ama'sız Tam Destek" pankartıyla da sürecin destekçisi olduklarını belirttiler.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35